Det praktiske / Helbred

Helbred

Jeg vil gerne slå 1 ting fast med det samme: Sundhed og godt temperament før alt andet! Det er DET jeg har bygget mit opdræt op efter, jeg vil ALDRIG gå på kompromis med disse to vigtige ting.

Men det er et faktum, at ALLE katte kan blive syge og at findes nogle sygdomme som vi ikke umiddelbart kan se at katten fejler.

Der er flere kategorier af sygdomme i katte.

Der er en del som man kan forebygge imod, via vaccination(er), en del som man kan behandle, når katten er blevet syg, og så er der endelig de uhelbredelige sygdomme, som man hverken kan forebygge imod, behandle eller helbrede.

Virkeligheden er sådan skruet sammen, at jo flere katte man har gående sammen, jo større sandsynlighed er der for, at de enten har eller vil udvikle sygdomme. Det er det som dyrlægerne kalder: "Multi kattehold syndrom", altså at fordi man enten har et katteri eller "bare" har mange katte gående sammen, så øges frekvensen af sygdomme. Derfor er der også en forøget risiko hvis din(e) kat(te) går ude, da den/de så har kontakt med andre katte (smittekilder) i området.

Man vaccinerer killinger 2 gange, med 3-5 ugers varighed, startende når de er ca. 11-12 uger gamle, igen når den er 15-16 uger for at give dem størst mulig beskyttelse, og derefter bliver katten revaccineret en gang om året, ca. på samme tidspunkt fra år til år, for at katten kan være dækket ind. Der er dog nogle sygdomme, som man godt kan vaccinerer imod, men der er en usikkerheds-margen ved vaccinen der gør, at katten godt kan blive smittet med den senere. Når en kat blive vaccineret, vil vaccinen som udgangspunkt dække 100 procent, men nogle vacciner, vil "fade" over tid, dvs. at katten ikke vil være dækket 100 procent, indtil næste vaccination året efter.

Det kan være meget svært, at finde ud af OM en kat er smittet, hvis den i forvejen er vaccineret. For at forstå det, så skal man forstå hvilke muligheder vi har, når vi skal teste vores katte for sygdomme.

Når man skal teste for en sygdom, så skal man enten teste for antistoffer eller antigener.
Antistoffer er de stoffer som en kat udvikler, efter at den enten er blevet smittet med en sygdom eller er blevet vaccineret mod sygdommen, det er nøjagtig samme princip som hos mennesker.

Man vacciner enten med en "mild levende" udgave af sygdommen eller med en såkaldt "dræbt vaccine".

Det får så T-hjælpe-cellerne til at lave antistoffer mod sygdommen og T-huske-cellerne "gemmer" så oplysningerne, så kroppens immunforsvar kan reagerer meget hurtigere, i tilfælde af, at man skulle blive angrebet af sygdommen igen.

Det normale forløb ved en infektion, hvor man ikke er vaccineret er følgende: Ved førstegangs-infektionen reagerer kroppen først fuldt ud efter ca. 1 uge - 10 dage, hvorimod reaktionen ved en andengangs-infektion, kommer inden for et døgn. Dvs. at kroppens T-huske-celler vil få immunforsvaret til at reagerer indenfor et døgn, hvis man bliver inficeret med en sygdom som man allerede er vaccineret imod, og det er jo meget praktisk, ikke?

Nogle sygdomme bliver kroppen dog ikke ved med at huske, så dem skal man vaccineres mod igen, for at opnå fuld immunitet eller hurtigere reaktion, hvis man bliver smittet med dem igen.

Sygdomme der kan spores via antigener, har katten i kroppen hele livet og kan derfor altid spores også efter at sygdommen ikke er i udbrud mere, da de ikke skal "fornyes" på samme måde som antistoffer nogle gange skal. Nogle sygdomme kan katten bærer rundt på uden nogen sinde, at have vist tegn på, at den har haft sygdommen, det kaldes at være en rask smittebærer. Antigener kan som regel spores via DNA eller PCR test, hvis en sådan er udviklet.

På de følgende sider kan I læse lidt om de sygdomme som alle katte uanset om det er racekatte eller huskatte kan få.

Merethe Jensen | Mosevej 20, Overlade, 9670 Løgstør - Danmark | Tlf.: +45 30 35 43 48 | countrycatdk@gmail.com