Det praktiske / Helbred / Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet, hvor tandkødet bliver ømt, rødt og hævet. Ofte opstår betændelsen i forbindelse med tandsten.

Den hyppigste årsag til tandkødsbetændelse er, at katten ganske enkelt bruger sine tænder for lidt. Katten er fra naturens side skabt som et rovdyr og har derfor fået kraftige tænder, der kan flænse og tygge f. eks. hud, knogler og råt kød fra byttedyr. Den moderne fodring af katte, hvor der ofte ikke er tilstrækkeligt med fibre og struktur i foderet, medfører dannelse af belægninger på tænderne (plak). Hvis belægningerne ikke bliver fjernet eller holdt nede, bliver de hurtigt hårde fordi spyttets mineraler bliver aflejret i belægningerne, og så har katten tandsten. Tandsten indeholder mange bakterier, og det er årsagen til tandkødsbetændelsen.

Følgende forhold kan også spille en rolle ved udviklingen af tandkødsbetændelse:

  • Alder og race
  • Tilbageholdte mælketænder
  • Unormalt bid eller skæve tænder
  • Sygdomme, som medfører nedsat modstandskraft

Hvad er risikoen for at katten får tandkødsbetændelse?
Risikoen er temmelig stor, hvis man som ejer ikke er meget opmærksom på sygdommen og forebygger udviklingen. Op mod 85% af alle katte over 2 år har tandkødsbetændelse i større eller mindre grad.

Anden viden om tandkødsbetændelse hos katte:
Forebyggelse af tandstensdannelsen kan ske dels ved en mekanisk rensning af tænderne og tandkødet, dels ved at styrke tandkødets modstandskraft.

Den mekaniske rensning sker bedst med en tandbørste. Der eksisterer i dag tandbørster og tandpasta specielt til katte, men katten skal vendes til tand-
børstning i en meget tidlig alder. Der findes også specialfoder, som kan modvirke dannelsen af tandsten og dermed tandkødsbetændelse. Både specialfoderet, tandbørste og tandpasta bliver forhandlet af dyrlægen.

Sunde katte har overordnet en bedre modstandskraft og dermed mindre risiko for tandkødsbetændelse. Katten skal have kvalitetsfoder og gerne tilskud af spor-
mineraler og visse typer olie. Desuden skal du sørge for, at katten får et årligt, forebyggende tandeftersyn hos dyrlægen. Hvis der er tegn på begyndende tandsten og betændelse, kan dyrlægen behandle det i tide, inden tilstanden bliver værre og sygdommen spreder sig.

Merethe Jensen | Mosevej 20, Overlade, 9670 Løgstør - Danmark | Tlf.: +45 30 35 43 48 | countrycatdk@gmail.com